Blogs

Vertrouwen en moreel leiderschap 7

16-03-2017

 

Vertrouwen en de 7 bouwstenen van moreel leiderschap

 

Met de (inter)nationale politieke ontwikkelingen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, is het niet verwonderlijk dat leiderschap en vertrouwen thema’s zijn die veel mensen bezighouden. Ook binnen organisaties wordt vertrouwen steeds vaker gezien als de key-factor voor succes en het gebrek eraan, namelijk ongeloofwaardigheid, als iets waar hard aan moet worden gewerkt.

 

De sleutel tot het creëren van vertrouwen ligt in het moreel leiderschap. Moreel leiderschap geldt niet alleen voor leiders, maar voor iedereen. Het is in die zin de opvolger van persoonlijk leiderschap dat in veel organisaties als norm voor ‘high potentials’ wordt gebruikt. Moreel leiderschap voegt echter een component toe: het moreel kompas. Daarmee is moreel leiderschap iets dat niet kan bestaan zonder de omgeving, waar persoonlijk leiderschap dat in theorie wel kan. Alleen als een cultuur van moreel leiderschap kan worden gerealiseerd kan ook vertrouwen duurzaam voortbestaan.

  

In 7 dagen behandelen wij in afzonderlijke blogs de individuele bouwstenen die leiden tot moreel leiderschap. Vandaag de laatste bouwsteen (7). Intelligentie

 

  1. Intelligentie

Intelligentie (of intellectuele capaciteiten) is een stabiele persoonseigenschap, die invloed heeft op een groot deel van het effectief handelen van mensen. Het is bovendien één van de belangrijkste voorspellers voor succes in een functie en is daarmee op zich al relevant voor moreel leiderschap.

 

Tegelijkertijd kan zeker niet gesteld worden dat intelligentere mensen over meer moraliteit beschikken dan minder intelligente mensen.

 

Denkkracht is echter wel noodzakelijk om morele dilemma’s in al hun complexiteit te doorgronden. Snel veranderende omgevingen brengen steeds nieuwe dilemma’s met zich mee en dat vraagt snel te kunnen schakelen en op meerdere borden tegelijk schaken.