Vertrouwen en de 7 bouwstenen van moreel leiderschap
Met de (inter)nationale politieke ontwikkelingen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, is het niet verwonderlijk dat leiderschap en vertrouwen thema’s zijn die veel mensen bezighouden. Ook binnen organisaties wordt vertrouwen steeds vaker gezien als de key-factor voor succes en het gebrek eraan, namelijk ongeloofwaardigheid, als iets waar hard aan moet worden gewerkt.
De sleutel tot het creëren van vertrouwen ligt in het moreel leiderschap. Moreel leiderschap geldt niet alleen voor leiders, maar voor iedereen. Het is in die zin de opvolger van persoonlijk leiderschap dat in veel organisaties als norm voor ‘high potentials’ wordt gebruikt. Moreel leiderschap voegt echter een component toe: het moreel kompas. Daarmee is moreel leiderschap iets dat niet kan bestaan zonder de omgeving, waar persoonlijk leiderschap dat in theorie wel kan. Alleen als een cultuur van moreel leiderschap kan worden gerealiseerd kan ook vertrouwen duurzaam voortbestaan.
In 7 dagen behandelen wij in afzonderlijke blogs de individuele bouwstenen die leiden tot moreel leiderschap. Vandaag bouwsteen 4. Energie.
- Energie
Energie kent meerdere facetten in het licht van moreel leiderschap. In de eerste plaats is energie nodig om te enthousiasmeren; anderen van energie voorzien kan alleen door zelf energie uit te stralen.
Echter, het gaat ook om het creëren van positieve energie naar de sociale omgeving; dit wordt verwezenlijkt door anderen te positioneren, door mensen te waarderen voor hun bijdragen en bij falen hand in eigen boezem te steken. Energie is een belangrijk element in het creëren van ‘flow’ in een groep. Daarmee hangt vervolgens ook samen dat er een positieve balans is tussen verbruikte en gewonnen energie.
Ten slotte gaat het bij energie ook om de wil om te presteren, de ambitie om te verbeteren en te groeien en geen genoegen te nemen met second best. Deze drive stuwt tot blijven gaan, resultaten nastreven en hier ook verantwoordelijkheid voor nemen.