Blogs

Vertrouwen en moreel leiderschap 2

09-03-2017

 

Vertrouwen en de 7 bouwstenen van moreel leiderschap

Met de (inter)nationale politieke ontwikkelingen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, is het niet verwonderlijk dat leiderschap en vertrouwen thema’s zijn die veel mensen bezighouden. Ook binnen organisaties wordt vertrouwen steeds vaker gezien als de key-factor voor succes en het gebrek eraan, namelijk ongeloofwaardigheid, als iets waar hard aan moet worden gewerkt.

 De sleutel tot het creëren van vertrouwen ligt in het moreel leiderschap. Moreel leiderschap geldt niet alleen voor leiders, maar voor iedereen. Het is in die zin de opvolger van persoonlijk leiderschap dat in veel organisaties als norm voor ‘high potentials’ wordt gebruikt. Moreel leiderschap voegt echter een component toe: het moreel kompas. Daarmee is moreel leiderschap iets dat niet kan bestaan zonder de omgeving, waar persoonlijk leiderschap dat in theorie wel kan. Alleen als een cultuur van moreel leiderschap kan worden gerealiseerd kan ook vertrouwen duurzaam voortbestaan.

 

In 7 dagen behandelen wij in afzonderlijke blogs de individuele bouwstenen die leiden tot moreel leiderschap. Vandaag blog 2. veerkracht.

 

  1. Veerkracht

Veerkracht is een eigenschap die belangrijk is bij moreel leiderschap. Een vereiste is om stevig in de schoenen te staan, tegen een stootje te kunnen en een tegenslag te kunnen incasseren. Een optimistische grondhouding helpt om uitdagingen aan te durven en te vertrouwen op een goed resultaat. Veerkracht zorgt er ook voor dat mensen evenwichtig en constructief om kunnen gaan met feedback en het is evident dat dat een absolute voorwaarde is om vertrouwen te behouden en een moreel verantwoorde koers te blijven varen.

Bovendien is veerkracht van belang wanneer het gaat om autonomie in optreden. Zonder veerkracht is tegen de stroom inzwemmen omdat dit (moreel) noodzakelijk is extra zwaar en kost het overmatig veel energie en spanning, waardoor het risico bestaat dat het niet gebeurt.